Recenze knih
Dědeček na scestí a 333 dalších míchaných nápojů - Ivan Crha
Legendární kniha napsaná v době, kdy většina z nás ještě nebyla na světě a vydaná v reedici v roce 1991.
Mezi její pozitiva patří především velmi čtivý úvod, recepty i z ryze českých ingrediencí, ilustrace s tématickými básněmi a citáty, rejstřík nápojů podle abecedy, ale i podle ingrediencí. Posledně zmiňovaný umožnuje praktické vyhledání typu Mám doma - Z toho si mohu připravit - Najdu to na straně.
Bibliografické údaje: Praha, Merkur, 1968, ISBN 80-7032-756-1, 149 stran
Hodnocení:
Koktejly: 850 receptů míšených nápojů - Miloslava Kelblová
V úvodní části Barmanské desatero jste seznámeni s úplnými základy barmanství (inventář, technologie míchání, typologie nápojů apod.).
Část druhá pak obsahuje samotné recepty setříděné podle alkoholické báze (včetně českých ingrediencí např. Becherovka). Bohužel zde postrádám jmenný rejstřík nápojů a začátečníky nepotěší ani absence fotografií.
Bibliografické údaje: Praha, Grada Publishing, 1997, ISBN 80-7169-431-2, 190 stran
Hodnocení:
Koktejly bez alkoholu: 668 receptů míšených nápojů - Miloslava Kelblová
Publikace je pokračováním výše uvedené, tentokrát se však týká nealkoholických koktejlů, pohárů a dalších nápojů. Kniha je obohacena informacemi o některých druzích ovoce a zvlášní pozornost je věnována kapitolám o přípravě čaje a kávy.
Co se týče nedostatků, platí i zde to co bylo řečeno o předchozí knize, tj. chybí abecedni rejstřík a jakékoliv fotografie.
Bibliografické údaje: Praha, Grada Publishing, 1997, ISBN 80-7169-696-X, 175 stran
Hodnocení:
Koktejly: Rychlé recepty - zaručený úspěch - kolektiv
Útlá knížečka pro ty, kteří chtějí poznat nebo vyzkoušet nové míchané nápoje, avšak alespoň něco už ví o barmanství.
Kniha je doplněna velmi pěknými fotografiemi, které přímo vybízejí si ten který nápoj zhotovit. Vznikla překladem z německého originálu.
Bibliografické údaje: Praha, Rebo Publishing, 1997, ISBN 80-901529-9-6, 96 stran
Hodnocení:
Receptář mistra barmana - Sally Ann Berk
vznikla překladem z anglického originálu The New York Bartender's Guide z nakladatelství Black Dog & Leventhal Publishers.
Po několika radách a komentářích od New Yorkských barmanů a stručném barmanském úvodu, včetně delších pasáží o vínu a pivu, vás čeká více než 1300 rozmanitých receptů (někdy i s přiloženou fotografií). Skvělým nápadem bylo zhotovení rejstříku ingrediencí obsažených v receptech.
Bibliografické údaje: Praha, Slovart, 1999, ISBN 80-7209-165-4, 253 stran
Hodnocení:
Umění koktejlu - Alexander Mikšovic
Tuto publikaci doporučuje Czech Bartenders Association (Česká barmanská asociace) a musím potvrdit, že celkem oprávněně. Je totiž opravdu nepostradatelná pro zájemce o nápojovou gastronomii a milovníky míchaných nápojů (v Americe by napsali "It's a must!").
Obsahuje podrobné návody pro práci u barového pultu jak domácího, tak profesionálního. Z receptů jsou vybrány ty světově nejoblíbenější a každý je opatřen velmi zdařilou fotografií.
Velmi vhodná pro začátečníky, ale i zkušený barman zde nalezne mnoho nových informací, které se mu v praxi mohou hodit.
Bibliografické údaje: Praha, Svojtka & Co., 1997, ISBN 80-7237-361-7, 167 stran
Hodnocení:
Míchané nápoje - Peter Bohrmann
Velmi rozsáhlá kniha obsahující 1444 koktejlů s alkoholem i bez něj. Recepty doprovází barevné fotografie drinků a kniha přináší i informace o základních barových nástrojích, sklenkách a tajemství přísad. Publikace je doplněna o obsáhlý rejstřík.
Bibliografické údaje: Praha, Ikar, 2001, 560 stran
Hodnocení:
1001 receptur cocktailů - Miloš Tretter
Kapesní příručka profesionálního barmana od jednoho z nejpovolanějších - dlouholetého barmana a vedoucího představitele 1. České barmanské akademie Miloše Trettera staršího.
Obsahuje, jak název napovídá, plnou tisícovku receptur alkoholických i nealkoholických míchaných nápojů setříděných podle své báze (gin, vodka, rum, ...). Kniha již předpokládá barmanské znalosti - neobsahuje žádný úvod, rady či popis jak jednotlivé nápoje připravovat. Proto není příliš vhodná pro začátečníky, ale je určena pokročilým a profesionálním barmanům. K tomu, aby se pro ně stala dokonalou a rychle v ní našli co potřebují, však postrádá obsah a abecední rejstřík obsažených koktejlů.
Bibliografické údaje: Plzeň, Miloš Tretter vlastním nákladem, 2003, ISBN 80-238-9980-5, 266 stran
Hodnocení:
Teplé nápoje - Achim Šipl
Ojedinělá kniha specializovaná pouze na teplé míchané nápoje od předního českého barmana sbírajícího jedno ocenění za druhým. V úvodu vás podrobně seznámí se specifiky výroby tohoto druhu nápojů, jakož i s podrobným popisem používaných surovin. Receptury samotné jsou seskupené do kategorií podle technologie výroby (egg-noggs, flips, ...) a mnoho z nich je opatřeno kvalitní fotografií.
Tato monografie je témeř nezbytná pro dlouhé zimní večery, kdy teplé míšené nápoje přijdou nejvíce k chuti. Vytknout jí lze snad jen absenci abecedního rejstříku receptů.
Bibliografické údaje: Praha, Naše Vojsko, 2003, ISBN 80-206-0653-X, 159 stran
Hodnocení: