Ingredience
 Namíchat kvalitní nápoj není jen otázkou techniky, ale důležité je i používání kvalitních surovin. Ne vždy je nutné kupovat drahý zahraniční destilát v ceně několika stovek korun, ale česká náhražka nakoupená v tržnici váš nápoj velmi pravděpodobně znehodnotí. To se týká nejen destilátů a likérů, ale i ovocných šťáv a džusů. Nejvhodnější je používat šťávy z čerstvě vymačkaných plodů nebo 100% neslazené džusy.
Namíchat kvalitní nápoj není jen otázkou techniky, ale důležité je i používání kvalitních surovin. Ne vždy je nutné kupovat drahý zahraniční destilát v ceně několika stovek korun, ale česká náhražka nakoupená v tržnici váš nápoj velmi pravděpodobně znehodnotí. To se týká nejen destilátů a likérů, ale i ovocných šťáv a džusů. Nejvhodnější je používat šťávy z čerstvě vymačkaných plodů nebo 100% neslazené džusy.
Kromě níže uvedených destilátů, likérů a sirupů si k vaší tvůrčí činnosti připravte i víno, ovoce, mléko, smetanu, vejce, cukr, med, pivo, sodovku a spoustu koření (sůl, pepř, papriku, muškátový oříšek skořici, worcesterovou omáčku atd.). Nezbytnou součástí míchaných nápojů je samozřejmě led, který by neměl chybět v žádném baru v pořádném množství.
| AbsinthBezbarvý nebo zelený nasládlý likér s příchutí fenyklu a anýzu. Obsahuje vysoký podíl alkoholu (okolo 70%). | 
| AkvavitDestilát z vína ochucený směsí bylinek, koření a drog s převládající chutí kmínu. | 
| AmarettoLikér s mandlovou příchutí. | 
| AngosturaHořký aromatický likér používájící se k aromatizování. Lze nahradit fernetem. | 
| BaileysIrský sladký a hutný likér. | 
| BecherovkaBylinný likér na bázi jemného lihu a výluhu z asi 28 bylin. | 
| BenedictineKořeněný likér výráběný v klášteře benediktinů ve francouzském Fécamp. Je sladký, s výrazně osobitou chutí a vůní, a má zelinkavě zlatavou barvu. | 
| borovičkaPálenka vyráběná z plodů jalovce, podobná ginu. | 
| brandyKoňak, vyrobený mimo Francii. Vyrábí se destilací vína po celém světě pod různými názvy. Destiluje se rovněž z ovocných vín, pak musí být označena příslušným jménem - Apricot Brandy (meruňková brandy), Cherry Brandy (višňová brandy) apod. | 
| calvadosJablečná pálenka ze severní Francie. Lze jí nahradit jablečným moštem a brandy. | 
| Campari BitterItalský hořký aperitiv, lze nahradit fernetem. | 
| ChartreuseJemný nápoj se základem brandy a příchutí 130 bylinek. Může mít žlutou nebo zelenou barvu. | 
| CointreauBezbarvý sladký likér s pomerančovou příchutí. | 
| cukrový sirupVytvoříme následujícím způsobem: Smícháme 100 g krystalového cukru v 1 dl studené vody a pomalu přivedeme do varu. Necháme vychladnout a ihned spotřebujeme nebo uchováme v chladu. | 
| CuracaoCuracao je likér s pomerančovo-citronovou příchutí pocházející ze stejnojmenného ostrova. Nejvíce používaný je sytě modrý Blue Curacao s převládající pomerančovou příchutí nebo Lemon Curacao s převládající citronovou příchutí. Používá se rovněž bílé Curacao White a oranžové Curacao Orange. | 
| čokoládový sirupPřipravíme ho takto: Do cukrového sirupu nalámeme 50 g čokolády a nad hrncem s vroucí vodou mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. | 
| DrambuieLikér zlatavé barvy, jež má svůj původ ve Skotsku. Příchuť tvoří koření a med. | 
| fernetPopulární hořký bylinný likér. Existují i chuťové varianty s příchutí citronu či pomeranče. | 
| ginBezbarvá lihovina s jemnou jalovcovou chutí. | 
| grenadinaŠťáva z granátových jablek. Lze nahradit malinovým sirupem. | 
| griotkaSladký višňový likér s jemnou příchutí hořkých mandlí | 
| KahluaKávový likér. | 
| kakaový sirupLze vytvořit takto: Do cukrového sirupu nasypeme 50 g kakaa a nad hrncem s vroucí vodou mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. | 
| karamelový sirupPřipravíme následujícím způsobem: Na pánev nasypeme 100 g krystalového cukru, pokapeme ho lžící vody a za stálého míchání vaříme, než se cukr rozpustí, začne hnědnout a je průzračný. Potom opatrně zalejeme 1 dl vody a občas promícháme, dokud se karamel nerozpustí. | 
| kávový sirupLze připravit takto: Do vařícího cukrového sirupu nasypeme 20 g jemně mleté zrnkové kávy, odstavíme a necháme vychladnout. Vychlazený přecedíme přes čisté plátno. | 
| koňakDestilát z vína, pro které se pěstuje hrozno v oblasti města Cognac ve Francii. Pouze destilát z vína této oblasti smí nést označení "Cognac". Je poměrně drahý, lze ho nahradit brandy. | 
| MalibuRumový likér s kokosovou příchutí. | 
| mandlový sirupVytvoříme následujícím způsobem: Do vařícího cukrového sirupu nasypeme 50 g spařených, oloupaných a nakrájených mandlí. Vychlazený sirup přecedíme přes čisté plátno. | 
| PernodFrancouzský likér vyrobený z plodů severovietnamského anýzového stromu. Je průzračný, jantarově zbarvený a velice silný (40% alkoholu). | 
| Pisang AmbonOvocný likér z malých zelených banánů a dalšího tropického ovoce. | 
| pivoNízkoalkoholický nápoj vyráběný ze sladu, chmelu, vody a kvasnic, sycený oxidem uhličitým. | 
| rumPravý rum je destilát z cukrové třtiny nebo z melasy. K nejznámějším rumům patří výrobky z karibské oblasti, jako např. Bacardi nebo Jamaica. U zlatých a tmavých rumů se pro dosažení zlatavé až tmavohnědé barvy používá cukrového karamelu. Mezi rumy by se neměl počítat tuzemský konzumní rum vyráběný z cukru. | 
| slivoviceUšlechtilá pálenka jemné švestkové chuti a vůně. Kvalitní slivovice zraje v dubových sudech po několik let. | 
| Southern ComfortAmerický likér ze základu Bourbon Whiskey s příchutí broskve a koření. | 
| šampaňskéŠumivé víno vyrobené ve Francii, v oblasti Champagne. Název šampaňské nesmí být použit na jiné výrobky, i když byly vyrobeny stejnou metodou. Pro ně se obecně používá název sekt nebo šumivé víno. | 
| tequilaTradiční mexický destilát vyráběný ze šťávy rostliny agáve. | 
| třešňoviceLihovina ze zkvašených třešní a višní. | 
| Triple secSilnější, bezbarvá odrůda Curacaa. | 
| vanilkový sirupPřipravíme takto: Do cukrového sirupu vložíme při vaření nalámaný stroužek vanilky nebo jeden balíček vanilkového cukru. Vychlazený sirup přecedíme přes čisté plátno. | 
| vermutAromatizované kořeněné víno zesílené alkoholem a případně oslazené. Rozeznáváme vermuty suché (Dry) a sladké, bílé (Bianco) nebo červené (Rosso). Mezi nejznámější značky patří Cinzano a Martini. | 
| vínoMírně alkoholický nápoj vyrobený kvašením révového nebo jiného ovocného moštu. Rozeznáváme vína bílá a červená. | 
| vodkaPůvodem z Ruska, kde se vyráběla z brambor. Dnes se často destiluje i z kukuřice nebo pšenice. | 
| whiskyPálenka vyráběná ze sladu a obilí. Nejznámější jsou whisky skotské, anglické, irské, kanadské a americké (Bourbon). |