Ingredience
Namíchat kvalitní nápoj není jen otázkou techniky, ale důležité je i používání kvalitních surovin. Ne vždy je nutné kupovat drahý zahraniční destilát v ceně několika stovek korun, ale česká náhražka nakoupená v tržnici váš nápoj velmi pravděpodobně znehodnotí. To se týká nejen destilátů a likérů, ale i ovocných šťáv a džusů. Nejvhodnější je používat šťávy z čerstvě vymačkaných plodů nebo 100% neslazené džusy.
Kromě níže uvedených destilátů, likérů a sirupů si k vaší tvůrčí činnosti připravte i víno, ovoce, mléko, smetanu, vejce, cukr, med, pivo, sodovku a spoustu koření (sůl, pepř, papriku, muškátový oříšek skořici, worcesterovou omáčku atd.). Nezbytnou součástí míchaných nápojů je samozřejmě led, který by neměl chybět v žádném baru v pořádném množství.
AbsinthBezbarvý nebo zelený nasládlý likér s příchutí fenyklu a anýzu. Obsahuje vysoký podíl alkoholu (okolo 70%). |
AkvavitDestilát z vína ochucený směsí bylinek, koření a drog s převládající chutí kmínu. |
AmarettoLikér s mandlovou příchutí. |
AngosturaHořký aromatický likér používájící se k aromatizování. Lze nahradit fernetem. |
BaileysIrský sladký a hutný likér. |
BecherovkaBylinný likér na bázi jemného lihu a výluhu z asi 28 bylin. |
BenedictineKořeněný likér výráběný v klášteře benediktinů ve francouzském Fécamp. Je sladký, s výrazně osobitou chutí a vůní, a má zelinkavě zlatavou barvu. |
borovičkaPálenka vyráběná z plodů jalovce, podobná ginu. |
brandyKoňak, vyrobený mimo Francii. Vyrábí se destilací vína po celém světě pod různými názvy. Destiluje se rovněž z ovocných vín, pak musí být označena příslušným jménem - Apricot Brandy (meruňková brandy), Cherry Brandy (višňová brandy) apod. |
calvadosJablečná pálenka ze severní Francie. Lze jí nahradit jablečným moštem a brandy. |
Campari BitterItalský hořký aperitiv, lze nahradit fernetem. |
ChartreuseJemný nápoj se základem brandy a příchutí 130 bylinek. Může mít žlutou nebo zelenou barvu. |
CointreauBezbarvý sladký likér s pomerančovou příchutí. |
cukrový sirupVytvoříme následujícím způsobem: Smícháme 100 g krystalového cukru v 1 dl studené vody a pomalu přivedeme do varu. Necháme vychladnout a ihned spotřebujeme nebo uchováme v chladu. |
CuracaoCuracao je likér s pomerančovo-citronovou příchutí pocházející ze stejnojmenného ostrova. Nejvíce používaný je sytě modrý Blue Curacao s převládající pomerančovou příchutí nebo Lemon Curacao s převládající citronovou příchutí. Používá se rovněž bílé Curacao White a oranžové Curacao Orange. |
čokoládový sirupPřipravíme ho takto: Do cukrového sirupu nalámeme 50 g čokolády a nad hrncem s vroucí vodou mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. |
DrambuieLikér zlatavé barvy, jež má svůj původ ve Skotsku. Příchuť tvoří koření a med. |
fernetPopulární hořký bylinný likér. Existují i chuťové varianty s příchutí citronu či pomeranče. |
ginBezbarvá lihovina s jemnou jalovcovou chutí. |
grenadinaŠťáva z granátových jablek. Lze nahradit malinovým sirupem. |
griotkaSladký višňový likér s jemnou příchutí hořkých mandlí |
KahluaKávový likér. |
kakaový sirupLze vytvořit takto: Do cukrového sirupu nasypeme 50 g kakaa a nad hrncem s vroucí vodou mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. |
karamelový sirupPřipravíme následujícím způsobem: Na pánev nasypeme 100 g krystalového cukru, pokapeme ho lžící vody a za stálého míchání vaříme, než se cukr rozpustí, začne hnědnout a je průzračný. Potom opatrně zalejeme 1 dl vody a občas promícháme, dokud se karamel nerozpustí. |
kávový sirupLze připravit takto: Do vařícího cukrového sirupu nasypeme 20 g jemně mleté zrnkové kávy, odstavíme a necháme vychladnout. Vychlazený přecedíme přes čisté plátno. |
koňakDestilát z vína, pro které se pěstuje hrozno v oblasti města Cognac ve Francii. Pouze destilát z vína této oblasti smí nést označení "Cognac". Je poměrně drahý, lze ho nahradit brandy. |
MalibuRumový likér s kokosovou příchutí. |
mandlový sirupVytvoříme následujícím způsobem: Do vařícího cukrového sirupu nasypeme 50 g spařených, oloupaných a nakrájených mandlí. Vychlazený sirup přecedíme přes čisté plátno. |
PernodFrancouzský likér vyrobený z plodů severovietnamského anýzového stromu. Je průzračný, jantarově zbarvený a velice silný (40% alkoholu). |
Pisang AmbonOvocný likér z malých zelených banánů a dalšího tropického ovoce. |
pivoNízkoalkoholický nápoj vyráběný ze sladu, chmelu, vody a kvasnic, sycený oxidem uhličitým. |
rumPravý rum je destilát z cukrové třtiny nebo z melasy. K nejznámějším rumům patří výrobky z karibské oblasti, jako např. Bacardi nebo Jamaica. U zlatých a tmavých rumů se pro dosažení zlatavé až tmavohnědé barvy používá cukrového karamelu. Mezi rumy by se neměl počítat tuzemský konzumní rum vyráběný z cukru. |
slivoviceUšlechtilá pálenka jemné švestkové chuti a vůně. Kvalitní slivovice zraje v dubových sudech po několik let. |
Southern ComfortAmerický likér ze základu Bourbon Whiskey s příchutí broskve a koření. |
šampaňskéŠumivé víno vyrobené ve Francii, v oblasti Champagne. Název šampaňské nesmí být použit na jiné výrobky, i když byly vyrobeny stejnou metodou. Pro ně se obecně používá název sekt nebo šumivé víno. |
tequilaTradiční mexický destilát vyráběný ze šťávy rostliny agáve. |
třešňoviceLihovina ze zkvašených třešní a višní. |
Triple secSilnější, bezbarvá odrůda Curacaa. |
vanilkový sirupPřipravíme takto: Do cukrového sirupu vložíme při vaření nalámaný stroužek vanilky nebo jeden balíček vanilkového cukru. Vychlazený sirup přecedíme přes čisté plátno. |
vermutAromatizované kořeněné víno zesílené alkoholem a případně oslazené. Rozeznáváme vermuty suché (Dry) a sladké, bílé (Bianco) nebo červené (Rosso). Mezi nejznámější značky patří Cinzano a Martini. |
vínoMírně alkoholický nápoj vyrobený kvašením révového nebo jiného ovocného moštu. Rozeznáváme vína bílá a červená. |
vodkaPůvodem z Ruska, kde se vyráběla z brambor. Dnes se často destiluje i z kukuřice nebo pšenice. |
whiskyPálenka vyráběná ze sladu a obilí. Nejznámější jsou whisky skotské, anglické, irské, kanadské a americké (Bourbon). |