Barové sklo
Profesionál vždy servíruje nápoje do odpovídajících skleniček. Typ a tvar skleničky totiž významně ovlivňuje chuť a kvalitu nápoje. Nápoje typu Pousse-café se v široké sklenici promísí, což je nežádoucí a nápoj rozhodně nebude vypadat tak jak má. Klasický koktejl se svým objemem do 10 cl servírovaný do velkého tumbleru bude vypadat velmi trapně, ale také si těžko udrží svoji teplotu. To proto, že jej nemůžete držet za koktejlovou nožku, ale za samotnou sklenici a nutně mu tak předáváte teplo ze svých rukou.
Pokud to však nemyslíte smrtelně vážně se svojí barmanskou budoucností, není nutné vlastnit všechny typy skleniček a určitě naleznete způsob jak je rozumně nahradit. Nikdy však nepoužívejte umělohmotné kelímky místo skleniček - nápoj by měl být osvěžující a ne chutnat jako z plastikového sáčku.
irish coffee sklenkaSkleněný šálek na stopce s ouškem na kávu a další tepelně zpracovávané nápoje. | |
koktejlkaSklenka sloužící k podávání klasických koktejlů, krémů i nápojů se šumivým vínem. | |
koňakovkaSklenka uzavřeného tvaru na velmi nízké nožce používaná především při podávání koňaku a brandy. | |
likérkaSklenka na nožce o obsahu kolem 5 cl. Používá se k servírování lihovin a likérů a při přípravě tzv. shooters. | |
malý tumblerPoužívá se na koktejly typu highball, collins a fizz. | |
old fashionedSklenka nižší než tumbler sloužící pro krátké nápoje podávané "on the rocks" např. whisky. | |
panákMalá sklenička sloužící ke konzumaci nápojů s vysokým podílem alkoholu. | |
pivní pohárLehce uzavřená sklenka s uchem. | |
punčový pohárŠálek pro tepelně zpracovávané nápoje jako jsou punče a grogy. | |
šampaňská miskaSklenka na nožce ve tvaru misky. Využívá se převážně na nápoje obsahující větší množství drceného nebo vločkového ledu. | |
šampaňský pohárŠtíhlá sklenka (flétna) na koktejly a aperitivy s obsahem šumivého vína. | |
velký tumblerSklenka bez nožky používaná pro servis dlouhých míšených nápojů. | |
vinná sklenkaUžívá se především na vína, ale i na exotické dlouhé nápoje a koktejly s drceným ledem. |