Barové náčiní
Vynikající barman se od průměrného neliší náčiním, ale především svými znalostmi a dovednostmi. I vy se můžete stát dobrými, aniž byste museli utratit horentní sumy za drahé barmanské zařízení. Vůbec to není nutné.
Pro začátek stačí obyčejné vybavení domácnosti, drtič ledu lze nahradit paličkou na maso a utěrkou, barovou lžičku kávovou, strainer sítkem. Některé z níže uvedeného seznamu náčiní nebudete potřebovat nikdy, jiné si dokoupíte později.
Barová lžičkaSlouží nejen k míchání nápojů, ale zároveň jako odměrka. Její obsah odpovídá jedné kávové lžičce. | |
Nůž na seříznutí spirály citrusové kůryTímto nástrojem vytvoříme kůru ve tvaru spirály. | |
Barmanské kleštěSlouží k otvírání různých druhů lahví. | |
VývrtkaK otvírání korkových špuntů. | |
Zátka na sektObyčejná zajistí použitelnost obsahu do 24 hodin, přetlaková i několik dnů. | |
Barmanské nožeIdeální je ten s vlnitým ostřím a dvojitou špičkou (jako vidlička) na ovoce. | |
Naběračka na led | |
StrainerBarové sítko se zarážkami, kterými se opírá o okraj míchací sklenice. | |
Otvírač uzávěrů a plechovek | |
Prkénko na krájeníNa krájení a odkládání plátků ovoce, snadno omyvatelné. | |
OdměrkyIdeální je kombinovaná odměrka o obsahu 2cl / 4cl. | |
Lis na citrusyRuční, pákový nebo elektrický. | |
ŠejkrK přípravě koktejlů s obtížněji mísitelnými přísadami nebo těch, které je třeba rychle zchladit. | |
Míchací sklenicePro přípravu míchaných nápojů. | |
Drtič leduMechanický (kleště) nebo elektrický na přípravu drceného ledu. Drcený led lze připravit pár údery kladívka do kostek ledu zabalených v čisté útěrce. | |
Výrobník leduKovová nebo umělohmotná nádoba či igelitový pytlík s malými oddělenými prostory pro vodu. | |
Skrkací stéblaBrčka na dlouhé nápoje (long drinks). | |
MixérVrtulkové, sloužící pouze k promísení, nebo nožové, které vložené suroviny rozsekají. | |
NapichovátkaBarové špízy k ozdobě nápojů koktejlovými třešněmi, olivami a jinými kousky ovoce. |