Přihlášení

Marmelada v koktejlech.

holkoun10.06.2009 00:00
Jelikoz se v jinem vlakne rozpoutala diskuse na tema marmelada..tak si dovoluji zalozit samostatny vlakno na tohle tema.

zajimavy clanek (v AJ) zde:
http://www.recipecontests.com/news/messages/2560.html

kde je krasne videt, ze souboj zarytych puristu (klasiku) a inovatoru - novotrendovych mixologu (nevim jak to jinak nazvat:-) probiha vsude na svete. Nicmene jeden fakt je nesporny, marmelada tu je, pouziva se v koktejlech a pouzivat se bude, je relativne novym a vyznamnym trendem v soucasne (molekularni) mixologii. A to navzdory tomu, ze se to nekomu nelibi.

Ja osobne koktejly s marmeladou delam - samozrejme ne vsechny, a marmeladu pouzivam rekl bych vzdy kvalitni (Schwartau, Movenpick, domaci apod.) a musim rict, ze jsem zatim nemel drink, kde by marmelada neco zkazila.

Odpovědět

holkoun10.06.2009 00:02
A jeste dodam jak jsem se k tomu dostal: samozrejme mi to bylo predstaveno/nabidnuto jednim z top ceskych barmanu (nebudu jmenovat:-) a proste mi to zachutnalo....a od te doby...

a co vy ostatni, odpurci ci fandove?

Odpovědět
holkoun10.06.2009 00:21
a pridam jeden fancy drink:

Marmalady
4 cl Amaro Nonino (lehce koreneny liker z bylin, vina a prichuti pomerance)
3 cl single malt skotske whisky
1 polevkova lzice marmelady kumkvat (male citrus plody, pokud nesezenete pouzijte pomerancovou)
1,5 cl fresh citronovy stavy
1,5 cl fresh pomerancovy stavy

Postup:
V michaci sklenici zlehka "zmadlujte" marmeladu s citron+pomeranc. stavou tak, aby se navzajem propojily. Pridejte Nonino a whisku. Pridejte led a dobre prosejkrujte (cca 10-15 sek). Precedte do vychlazene sklenice/koktejlky a zastrikne pomerancovou kurou - tu pak lehce "zaveste" za okraj sklenice.

Odpovědět
Perda10.06.2009 10:12
Já cedím přes dvě sítka aby do drinku nenapadal "bordel" z marmelády :-)

Odpovědět
holkoun10.06.2009 20:09
No ja taky pouzivam "double strain"...vetsinou...nekdy tam chci ty zrnicka...takze jen pres jedno sitko...

Odpovědět
mojito (neregistrovaný)12.06.2009 01:36
jeste,jeste,jeste :o)))

Odpovědět
holkoun14.06.2009 18:28
Dockej casu:-)

hele zkus byt vecnej:-) zatim jsem od tebe na tohle tema neslysel vecnej argument proti... mimochodem vcera jsem delal ovocny virgin mojito z marmelady Fragata (lesni plody) a i lidi co se zivili alkoholem (myslim tim prodejem a maj koktejlu napito) si pomlaskavali - a o tom to ma byt:-)

Odpovědět
mojito (neregistrovaný)15.06.2009 02:26
no argument je jasny-marmelada chutna uplne jinak nez klasicky ovoce,je uplne o necem jinym...

Odpovědět
holkoun15.06.2009 11:06
uplne jinak? tak to me fakt ne:-)
rozhodne ma bliz k ovoci nez jakykoliv jiny sirup od nejlepsich vyrobcu a ty pouzivas bezne nebo ne? A to ze se pouziva treba 2cl sirupu je jedno, protoze marmelada se double strainuje - takze mas vlastne ochuceni koktejlu mnohem prirodnejsi nez ze sirupu.

Odpovědět
mojito (neregistrovaný)15.06.2009 12:47
To mas pravdu,ze ma bliz k ovoci,nez sirup,to je jasny.Ale sirup je jen dochucovadlo-nelze s nim vytvaret ovocne varianty...V hodne receptech je uvadeno napr.2cl xxxsirupu-to je ale pitomost,v tomhle mnozstvi bude "presirupovano".

Odpovědět
holkoun15.06.2009 20:26
no vsak ta marmelada v podstate taky... dyt se cedi, takze je to ochucovadlo. Kvalitni marmelada obsahuje 55-60% ovoce (jinymi slovy na 100g marmelady obsahuje 60g ovoce). Takze kdyz to prevedu, tak je co do obsahu ovoce na druhym miste hned za ovocem samotnym (popr. dzus fresh). Pochopil jsem ze si barman-purista, ale jen to zkus:-)

Odpovědět
mojito (neregistrovaný)16.06.2009 13:06
No ovoce tam je,to vim.Ale jde o to,ze cerstve ovoce je uplne o necem jinem,nez mamelada-tam se to ovoce mísí s ostat.ingrediencemi a hlavne-vaří-....

Odpovědět
holkoun16.06.2009 13:47
tak jasne ze fresh je fresh, o tom nema smysl diskutovat... ale mam pocit ze ty a ostatni puristi ji odsuzujute jako neco "plesnivyho". Pritom na tom neni nic spatnyho a chemie tam taky moc neni - ve srovnani se sirupama, dzusama apod.

Odpovědět
mojito (neregistrovaný)17.06.2009 02:18
no sirupy a vetsina dzusu to je prachsprosta chemie,to je fakt.Ale jak uz jsem psal v nejaky diskuzi-kdybych nemel cerstve ovoce,tak proste ovocnou variantu nedelam-stejne tak nedelam Mojito z ne uplne dobry maty,nebo nedej boze z nahrazek,apod.Ale samozrejme ta marmelada kdyz se precedi,tak neni spatna-jako dochucovadlo..misto sirupu ovsem

Odpovědět
holkoun17.06.2009 10:06
Yes:-)

jojo nemocna mata je spatna... ted mam doma nadhernej plevel z pole....to kdyz srovnam tu z mojito packu nebo kvetinacku co se obcas prodavaj....luxus...

Odpovědět
mojito (neregistrovaný)18.06.2009 01:24
proste to vim nejlepe / nazdarbazar

Odpovědět

Založit nové téma  |  Hledání v diskusi