Přihlášení

Ingredience

alkoholické suroviny Namíchat kvalitní nápoj není jen otázkou techniky, ale důležité je i používání kvalitních surovin. Ne vždy je nutné kupovat drahý zahraniční destilát v ceně několika stovek korun, ale česká náhražka nakoupená v tržnici váš nápoj velmi pravděpodobně znehodnotí. To se týká nejen destilátů a likérů, ale i ovocných šťáv a džusů. Nejvhodnější je používat šťávy z čerstvě vymačkaných plodů nebo 100% neslazené džusy.


Kromě níže uvedených destilátů, likérů a sirupů si k vaší tvůrčí činnosti připravte i víno, ovoce, mléko, smetanu, vejce, cukr, med, pivo, sodovku a spoustu koření (sůl, pepř, papriku, muškátový oříšek skořici, worcesterovou omáčku atd.). Nezbytnou součástí míchaných nápojů je samozřejmě led, který by neměl chybět v žádném baru v pořádném množství.

Absinth

Bezbarvý nebo zelený nasládlý likér s příchutí fenyklu a anýzu. Obsahuje vysoký podíl alkoholu (okolo 70%).

Akvavit

Destilát z vína ochucený směsí bylinek, koření a drog s převládající chutí kmínu.

Amaretto

Likér s mandlovou příchutí.

Angostura

Hořký aromatický likér používájící se k aromatizování. Lze nahradit fernetem.

Baileys

Irský sladký a hutný likér.

Becherovka

Bylinný likér na bázi jemného lihu a výluhu z asi 28 bylin.

Benedictine

Kořeněný likér výráběný v klášteře benediktinů ve francouzském Fécamp. Je sladký, s výrazně osobitou chutí a vůní, a má zelinkavě zlatavou barvu.

borovička

Pálenka vyráběná z plodů jalovce, podobná ginu.

brandy

Koňak, vyrobený mimo Francii. Vyrábí se destilací vína po celém světě pod různými názvy. Destiluje se rovněž z ovocných vín, pak musí být označena příslušným jménem - Apricot Brandy (meruňková brandy), Cherry Brandy (višňová brandy) apod.

calvados

Jablečná pálenka ze severní Francie. Lze jí nahradit jablečným moštem a brandy.

Campari Bitter

Italský hořký aperitiv, lze nahradit fernetem.

Chartreuse

Jemný nápoj se základem brandy a příchutí 130 bylinek. Může mít žlutou nebo zelenou barvu.

Cointreau

Bezbarvý sladký likér s pomerančovou příchutí.

cukrový sirup

Vytvoříme následujícím způsobem: Smícháme 100 g krystalového cukru v 1 dl studené vody a pomalu přivedeme do varu. Necháme vychladnout a ihned spotřebujeme nebo uchováme v chladu.

Curacao

Curacao je likér s pomerančovo-citronovou příchutí pocházející ze stejnojmenného ostrova. Nejvíce používaný je sytě modrý Blue Curacao s převládající pomerančovou příchutí nebo Lemon Curacao s převládající citronovou příchutí. Používá se rovněž bílé Curacao White a oranžové Curacao Orange.

čokoládový sirup

Připravíme ho takto: Do cukrového sirupu nalámeme 50 g čokolády a nad hrncem s vroucí vodou mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.

Drambuie

Likér zlatavé barvy, jež má svůj původ ve Skotsku. Příchuť tvoří koření a med.

fernet

Populární hořký bylinný likér. Existují i chuťové varianty s příchutí citronu či pomeranče.

gin

Bezbarvá lihovina s jemnou jalovcovou chutí.

grenadina

Šťáva z granátových jablek. Lze nahradit malinovým sirupem.

griotka

Sladký višňový likér s jemnou příchutí hořkých mandlí

Kahlua

Kávový likér.

kakaový sirup

Lze vytvořit takto: Do cukrového sirupu nasypeme 50 g kakaa a nad hrncem s vroucí vodou mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.

karamelový sirup

Připravíme následujícím způsobem: Na pánev nasypeme 100 g krystalového cukru, pokapeme ho lžící vody a za stálého míchání vaříme, než se cukr rozpustí, začne hnědnout a je průzračný. Potom opatrně zalejeme 1 dl vody a občas promícháme, dokud se karamel nerozpustí.

kávový sirup

Lze připravit takto: Do vařícího cukrového sirupu nasypeme 20 g jemně mleté zrnkové kávy, odstavíme a necháme vychladnout. Vychlazený přecedíme přes čisté plátno.

koňak

Destilát z vína, pro které se pěstuje hrozno v oblasti města Cognac ve Francii. Pouze destilát z vína této oblasti smí nést označení "Cognac". Je poměrně drahý, lze ho nahradit brandy.

Malibu

Rumový likér s kokosovou příchutí.

mandlový sirup

Vytvoříme následujícím způsobem: Do vařícího cukrového sirupu nasypeme 50 g spařených, oloupaných a nakrájených mandlí. Vychlazený sirup přecedíme přes čisté plátno.

Pernod

Francouzský likér vyrobený z plodů severovietnamského anýzového stromu. Je průzračný, jantarově zbarvený a velice silný (40% alkoholu).

Pisang Ambon

Ovocný likér z malých zelených banánů a dalšího tropického ovoce.

pivo

Nízkoalkoholický nápoj vyráběný ze sladu, chmelu, vody a kvasnic, sycený oxidem uhličitým.

rum

Pravý rum je destilát z cukrové třtiny nebo z melasy. K nejznámějším rumům patří výrobky z karibské oblasti, jako např. Bacardi nebo Jamaica. U zlatých a tmavých rumů se pro dosažení zlatavé až tmavohnědé barvy používá cukrového karamelu. Mezi rumy by se neměl počítat tuzemský konzumní rum vyráběný z cukru.

slivovice

Ušlechtilá pálenka jemné švestkové chuti a vůně. Kvalitní slivovice zraje v dubových sudech po několik let.

Southern Comfort

Americký likér ze základu Bourbon Whiskey s příchutí broskve a koření.

šampaňské

Šumivé víno vyrobené ve Francii, v oblasti Champagne. Název šampaňské nesmí být použit na jiné výrobky, i když byly vyrobeny stejnou metodou. Pro ně se obecně používá název sekt nebo šumivé víno.

tequila

Tradiční mexický destilát vyráběný ze šťávy rostliny agáve.

třešňovice

Lihovina ze zkvašených třešní a višní.

Triple sec

Silnější, bezbarvá odrůda Curacaa.

vanilkový sirup

Připravíme takto: Do cukrového sirupu vložíme při vaření nalámaný stroužek vanilky nebo jeden balíček vanilkového cukru. Vychlazený sirup přecedíme přes čisté plátno.

vermut

Aromatizované kořeněné víno zesílené alkoholem a případně oslazené. Rozeznáváme vermuty suché (Dry) a sladké, bílé (Bianco) nebo červené (Rosso). Mezi nejznámější značky patří Cinzano a Martini.

víno

Mírně alkoholický nápoj vyrobený kvašením révového nebo jiného ovocného moštu. Rozeznáváme vína bílá a červená.

vodka

Původem z Ruska, kde se vyráběla z brambor. Dnes se často destiluje i z kukuřice nebo pšenice.

whisky

Pálenka vyráběná ze sladu a obilí. Nejznámější jsou whisky skotské, anglické, irské, kanadské a americké (Bourbon).